Se zabavate ob tekanju in igranju s psom? Če ste odgovorili pritrdilno, je lahko agility odlična rekreacija in zabava za oba.

 

Skozi igro in z drugimi oblikami nagrajevanja, psa učimo pravilnega premagovanja posameznih ovir, ki jih kasneje sestavljamo v bolj ali manj težke kombinacije. Psa lahko usmerjamo z vidnimi in slišnimi znaki, zato je za uspešno sodelovanje pomembna dobra navezava in komunikacija med vodnikom in psom.

 Kdaj lahko začnem?

Z učenjem agilityja lahko pričnete že pri starosti nekaj mesecev, vendar mora biti učenje in zahtevnost vaj prilagojena starosti psa, predvsem višina ovir, ki jih sme premagovati.

Kaj morava s psom že znati, da se priključiva tečaju?

Pomembno je, da se pes rad igra in na sploh rad sodeluje z vodnikom, saj delo poteka brez povodcev in ovratnic. Zaželen, ni pa nujen, je zaključen tečaj male in/ali osnovne šole. V teh tečajih boste pridobili vso potrebno predznanje in se naučili komunikacije ter sodelovanja s psom.

Kdaj lahko začnem tekmovati?

Pes sme tekmovati po dopolnjeni starosti 15 mesecev. Sicer pa takrat, ko oba z vodnikom dosežeta zadovoljivo znanje pri premagovanju vseh ovir.

Tekmovanja

Tekmovanje poteka v treh višinskih kategorijah, glede na plečno višino psa: 

 

S (small): za pse s plečno višino manjšo od 35 cm  
M (medium): za pse s plečno višino 35 cm ali več, vendar manj kot 43 cm  
L (large): za pse s plečno višino 43 cm ali več

 

In dveh razredih (Agility - vključuje ovire s kontaktnimi conami , Jumping - brez ovir s kontaktnimi conami), ki se delita na tri težavnostne nivoje:

 

Agility 1 - (A1) / Jumping 1 (J1) za pse, ki še niso prejeli diplome Agility;
Agility 2 - (A2) / Jumping 2 - (J2) za pse, ki so že prejeli diplomo Agility;
Agility 3 - (A3) / Jumping 3 - (J3) za pse, ki so se na tekmovanjih v nivoju A2 trikrat uvrstili brez napak oziroma kazenskih točk med tri najbolje uvrščene pse.

 

Sodnik postavi določeno zaporedje ovir in določi čas, v katerem morata vodnik in pes premagati stezo (parkur), kar najhitreje in pravilno. Ovire, ki jih pri tem lahko uporabi so:

 

 - višinske ovire – skakalnice

  - viadukt

 - skok v daljavo

 - obroč ali guma

 - slalom

 - togi tunel

 - ohlapni tunel

 - most

 - gugalnica

 - palisada

Urnik-koledar

Donacije

Naključna slika

Kdo je z nami

We have 6 guests and no members online