Dogodki Izpostavljeno 

FLYING DOGS 2018 – poročilo

Sobota, 12.5.2018 je bila rezervirana za FLYING DOGS 2018. Prvič v Zasavju, natančneje v zapuščenih Medijskih toplicah. Bazen se je po dolgem času ponovno napolnil in oživel; oživel je za pse, saj je za kopanje ljudi bazen na žalost v preslabem stanju. Oživele so tudi tribune, polne gledalcev in navijačev. Tako kot nekoč, so Medijske toplice zopet pokazale svoj potencial.

Flying dogs tekmovanje je tekmovanje v dolžini pasjih skokov v vodo in pasjemu hitrostnemu plavanju. Do sedaj so v skokih in plavanju tekmovalci lahko tekmovali že dvakrat, med sezono pa tekmovalci tudi pridno trenirajo v bljižnjih jezerih ali na morju med dopustom in se pripravljajo na novo tekmovanje. Na letošnjem tekmovanju se je preizkusilo kar nekaj novih tekmovalcev, ki jim je bila prireditev znana le na fotografijah ali pa so si jo kdaj prej ogledali in sanjali kako njihov kuža poleti med oblake in nazaj mehko pristane v vodo. Na letošnjem tekmovanju nam je dogodek popestril tudi dež, ki je vmes kratkotrajno večkrat poskrbel poskrbel, da smo bili tudi mi malce mokri in ne samo naši psi. Kaj čmo, če je vojna, je vojna za vse! 

TEKMOVANJE V SKOKIH (nizka steza in visoka steza – merjenje dolžine skoka):

KAKO? Pred bazenom bo cca. 1 m visoka, cca 8 m dolga zaletna steza.

Priprava skoka poteka na zaletni stezi. Vodnik pelje psa na začetek steze, kjer bodisi čaka na ukaz bodisi psa drži asistent. Na znak vodnika pes steče in skoči na ukaz ali pa mu vodnik vrže igračo v bazen. Načeloma so možne tudi druge tehnike. Meri se prvi stik psa z vodo. Vodniku je prepovedano iti v bazen.

TEKMOVANJE V HITROSTNEM PLAVANJU (hitrostno plavanje – merjenje časa):

KAKO? Asistent drži psa, lastnik na drugi strani bazena motivira psa, da čim hitreje priplava na drugo stran (po širini – 20 m) bazena. Motivacija poteka glasovno, z igračo ali na drug primeren način. Pes skoči v bazen (brez zaleta) bodisi je pripravljen v bazenu na robu. Meri se čas od pričetka plavanja do stika psa z robom bazena na drugi strani. Vodniku je prepovedano iti v bazen.

Na FLYING DOGS 2018 se je preizkusilo 45 tekmovalcev, nekateri so tekmovali v skoku iz nizke rampe oziroma iz roba bazena (19 tekmovalcev), visoke rampe – 1m (18 tekmovalcev) in v hitrostnem plavanju (25 tekmovalcev).

Bili smo priča različnim pasjim pogruntavščinam, katerim smo se nasmejali do solz – od predčasnih odhodov iz bazena na hitrostnem plavanju do  »pogumnihin junaških« skokov v vodo ter samovoljne odločitve kako skočiti (zaplavati) v bazen pri skokih iz rampe. Psi nas res znajo nasmejati – tako vodnike kot gledalce – tudi na pasjih tekmovanjih.

Na zmagovalne stopničke so v kategoriji »nizka rampa« stopile :
(1) Mojca Kovačič z Grace,
– (2) Nina Žerdoner z Dijo in
– (3) Tanja Sičanovič z Aileenkalls Alfie.

 V kategoriji »visoka rampa« so slavile:
(1) Pina Maja Bulc z Whumie, ki sta dosegli tudi najdaljši skok tekmovanja;
– (2) Jure Habjanič z Našo (RonRaj Everybody’s Friend) in
– (3) Andreja Frankovič s Fly (RonRaj Fly Away With Me).

V hitrostnem plavanju pa so na stopničkah stale:
(1) Barbara Horvat s Ilono chessy z Vlčích luk,
– (2) Lavra Guzej z Asya (Soulpatcher’s Betty Boop) in ponovno
– (3) Nina Žerdoner z Dijo.

Najboljše tri ekipe, z najboljšim skupnim seštevkom so bile:
(1) RonRaj Crazy or Brilliant (RonRaj Everybody’s Friend – Naša, RonRaj Fly Away With Me – Fly, Lotti)
– (2) Krompirčki (L’Amai Love to Dance – Kira, RonRaj Heart by Heart, Hera)
– (3) AlfaThor (Aileenkalls Alfie, Thor, RonRaj It’s A Kind Of Magic – Kann)

Tekmovanja sta se prvič udeležila tudi naša dva člana; predsednik Alojzij Klančišar s psičko Otto in reševalec Jani Sevšek z Ronom. Oba sta dosegla lepe točke, naslednjič pa se bomo pomerili tudi drugi člani našega društva.

Prizorišče sta popestrili tudi stojnica KAI-dog equipment z odličnimi igračami in po merah narejenimi povodci in ovratnicami ter TUNDRA z odlično hrano za pse, za prazne želodce gledalcev, navijačev ter delovne ekipe so poskrbeli iz T-burgerja s slastnimi hamburgerji in hotdogi, žejo pa so gasili v sosednjem lokalu Carpe Diem, bar and lounge. Za nagrade, pokale, rozete in paketke presenečenja ob prijavi so poskrbeli še generalni sponzor VETPROMET, FRONTLINE Combo, FRONTLINE tri-act, NEXGARD, NEXGARD spectra ,in ostali sponzorji prireditve MAC’S soft, MAMUT, KA-ANILOR in ALFAKAN.

Da pa je tekmovanje potekalo tako kot je treba, je za to skrbela naša »ekipa da te skipa« KD Zagorje in ekipa Flying dogs s koordinatorjem, merilcem in zapisnikarko, da so bili poleti izmerjeni natančno  v piko ;). Dogodek je povezoval in nas večkrat nasmejal Uroš Bitenc, ki ga poznamo iz radijskih valov HitRadia ANTENA.

Dogodek je bil dokumentiran s strani različnih fotografov in snemalcev, mi pa objavljamo nekatere od njih.

Zapisala: Maja Rozman
Foto: Maja Rozman
Video: Matjaž Kirn – na povezavi .:KLIK:.

Podobni prispevki