Agility

Se zabavate ob tekanju in igranju s psom? Če ste odgovorili pritrdilno, je lahko agility odlična rekreacija in zabava za oba.
Skozi igro in z drugimi oblikami nagrajevanja, psa učimo pravilnega premagovanja posameznih ovir, ki jih kasneje sestavljamo v bolj ali manj težke kombinacije. Psa lahko usmerjamo z vidnimi in slišnimi znaki, zato je za uspešno sodelovanje pomembna dobra navezava in komunikacija med vodnikom in psom.

Kdaj lahko začnem?
Z učenjem agilityja lahko pričnete že pri starosti nekaj mesecev, vendar mora biti učenje in zahtevnost vaj prilagojena starosti psa, predvsem višina ovir, ki jih sme premagovati.

Kaj morava s psom že znati, da se priključiva tečaju?
Pomembno je, da se pes rad igra in na sploh rad sodeluje z vodnikom, saj delo poteka brez povodcev in ovratnic. V program se lahko vključite tokoj po zaključenem tečaju pasjih uric. V začetnem tečaju agilityja boste utrdili in pridobili vso potrebno znanje in se dodatno naučili komunikacije ter
sodelovanja s psom.

Kdaj lahko začnem tekmovati?
Pes sme tekmovati po dopolnjeni starosti 15 mesecev. Sicer pa takrat, ko oba z vodnikom dosežeta zadovoljivo znanje pri premagovanju vseh ovir.

Tekmovanja
Tekmovanje poteka v treh višinskih kategorijah, glede na plečno višino psa:
S (small): za pse s plečno višino manjšo od 35 cm
M (medium): za pse s plečno višino 35 cm ali več, vendar manj kot 43 cm
L (large): za pse s plečno višino 43 cm ali več

In dveh razredih (Agility – vključuje ovire s kontaktnimi conami , Jumping – brez ovir s kontaktnimi conami), ki se delita na tri težavnostne nivoje:

Agility 1 – (A1) / Jumping 1 (J1) za pse, ki še niso prejeli diplome Agility;
Agility 2 – (A2) / Jumping 2 – (J2) za pse, ki so že prejeli diplomo Agility;
Agility 3 – (A3) / Jumping 3 – (J3) za pse, ki so se na tekmovanjih v nivoju A2 trikrat uvrstili brez napak oziroma kazenskih točk med tri najbolje uvrščene pse.

Sodnik postavi določeno zaporedje ovir in določi čas, v katerem morata vodnik in pes premagati stezo (parkur), kar najhitreje in pravilno. Ovire, ki jih pri tem lahko uporabi so:

– višinske ovire – skakalnice
– viadukt
– skok v daljavo
– obroč ali guma
– slalom
– togi tunel
– ohlapni tunel
– most
– gugalnica
– palisada

Sekcija Agility v Zagorju deluje že več kot 20 let, v tem času, pa so naši tekmovalci dosegli zavidljive rezultate.