Športna kinologija

Tekmovanja v pasji poslušnosti

Vaje na tekmovanjih so točno določene in z njimi testiramo poslušnost, pokažejo nam koliko so pri učljivi in pripravljeni svoje vedenje podrediti nadzoru svojih lastnikov.
– Tekmovanja iz poslušnosti testirajo vsa tista vedenja, s katerimi opredelimo delovno in poslušnostno inteligenco
– Na nižji stopnji tekmovanja iz poslušnosti so zahteve dokaj preproste. Za naziv pes spremljevalec mora pes obvladati le hojo pod nadzorom ob nogi, vstati, se usesti in leči na ukaz; priti, ko se ga pokliče in ostati na istem kraju nekaj minut, če se mu tako ukaže. Pes, ki pridobi ta naziv, se pod lastnikovim nadzorom odziva na minimalne zahteve, ki so potrebne za dobrega spremljevalca. Na višjih ravneh tekmovanja pa so naloge vedno bolj zahtevne.
– Na višji stopnji (odprto tekmovanje) morajo psi na ukaz kaj prinesti in skočiti v višino ali daljavo.
– Na najvišji stopnji (tekmovanje iz koristnosti) pa morajo psi iskati in najti predmete s pomočjo svojih vohalnih sposobnosti, se odzvati na signale (ne na izrečene ukaze), pokazati nagon po obrambi itd. Tudi na tej stopnji so vse pasme še sposobne izvajati različne vaje.
Čeprav nekatere pasme bolje vohajo, druge pa so instinktivno bolj nagnjene k prinašanju ali čuvanju, lahko vsi psi dovolj dobro vohajo ali dovolj dobro prinašajo stvari ali kažejo obrambne nagone, da opravijo naloge, ki jih zahtevajo uradne stopnje poslušnosti.
– To pomeni, da je izvajanje nekega določenega psa odvisno od tega, kako dobro se je naučil posameznih vaj in kako močno je pripravljen delati za ljudi.

Razvrščanje pasem glede na delovno in poslušnostno inteligenco

Nedvomno obstajajo razlike med inteligenco in učljivostjo posameznih pasem, vendar so hkrati zatrdili, da so med psi tudi številne individualne razlike: pri najbolj »neumnih« pasmah, nekateri psi delajo zelo dobro, medtem ko tudi pri »najpametnejših« določeni psi ne kažejo nobenih sposobnosti za učenje ali izvajanje vaj.
Razvrščanje pasmem glede na poslušnostno in delovno inteligenco (najboljših 10 pasem, avtor psiholog dr. Stanley Coren)
1. Mejni škotski ovčar (border collie)
2. Koder (pudelj)
3. Nemški ovčar
4. Zlati prinašalec
5. Doberman
6. Shetlandski ovčar
7. Labradorec
8. Papillon – metuljček (kontinentalni pritlikavi španjel)
9. Rotvajler
10. Avstralski govedar

Sekcija Športna kinologija v našem društvu deluje zadnja tri leta. In v tem kratkem času so naši tekmovalci dosegli odlične rezultate, tako na društvenem kot tudi na državnem nivoju.