Trikci

ZAKAJ TRIKCI?
• Preživljanje kvalitetnega in hkrati zabavnega časa s tvojim psom
• Izboljšajo odnos med vama s psom
• Hranjenje iz roke – psu si pomemben samo ti
• Psa učijo stabilizacije in samokontrole
• Pes se nauči razmišljati s svojo glavo
• Izboljšanje fizičnih zmogljivosti tvojega psa
• Ti postaneš potrpežljiv/a in vztrajen/a
• Pes postane bolj odziven, priden in vesel

Razlogov za trikce je ogromno, zgoraj je naštetih le nekaj najbolj očitnih.
Psi si želijo komunikacije z nami, saj so tako kot mi, “krdelne živali” in jim je, tako kot nam, komunikacija s svojimi dragimi zelo pomembna. Repko točno ve, kdaj se odpravljam na pot, kdaj ni moj dan ali pa, da zbiram motivacijo za njegov zadnji sprehod v mrzlem deževnem večeru. Prav tako pozna besedi “tuš” ali “veterinar” in se v odziv skrije v svojo posteljo, kjer se stlači v kot in se še zrine pod odejico češ, “mene ni”. Vsi ti primeri orisujejo komunikacijo med psom in vodnikom v našem življenju. In ker je treba v življenju vse negovati, kar želimo, da ostane in se razvija, moramo negovati tudi našo komunikacijo s psom.
In trikci so odličen način, izmed mnogih, kako negovati in razvijati komunikacijo ter krepiti vez med vodnikom in psom s ponavljanjem in trudom. Krepijo se samozavest psa, zaupanje vodniku in medsebojno spoštovanje.
Če si že kdaj potoval/a ali pa si srečal/a kakšnega tujca, ki ga je zanimala pot do določenega kraja, potem veš, kako z mahanjem in mimiko lahko odgovoriš osebi, ki ne govori tvojega jezika. S tem, ko si uspešen/a pri svojem trudu, da bi tujcu razložil/a kam in kako, si navdan/a z zadovoljstvom in se nekako povežeš s to osebo. Isti učinek dobiš pri učenju pasjih trikcev.
Učenje trikcev nudi več kot le zabavanje prijateljev, ko vam je dolgčas in si želite popestritve ozračja. Učenje trikcev ti pokaže, kako tvoj kuža razmišlja, da se mu lahko prilagodiš z načinom, kako mu boš pokazal kaj želiš od njega. Zaupanje in timsko delo, ki ga razvijeta s pomočjo trikcev, vama bo služil in nudil oporo do konca vajine skupne poti.
V društvu smo na idejo izvajanja trikcev prišli že pred časom, zato smo se z letošnjim letom odločili, da tečaj trikcev obnovimo in obudimo, saj je zanimanje zanj veliko. Dvakrat-letno organizirano tekmovanje trikcev, bo dalo možnost najboljšemu in najbolj izvirnemu Trikec paru, da se izkaže in dobi zaslužen Trikec pokal. (Ne)stroga komisija bo ocenjevala najboljšo koreografijo in najbolj izvirno zgodbo, ki stoji za predstavitvijo.
Trikci pa se bomo predstavljali in se zabavali tudi na različnih prireditvah, obiskovali šole, vrtce in domove starejših za simpatične predstavitve dela s psi. Naš cilj je, da širimo spoznanje, da pes ni “le pes”, ampak da je to zelo pametna duša, ki si, tako kot mi, želi zanimivega in zabavnega življenja ob svojem vodniku.
Naša želja je, da bi Trikci tvorili skupino, kjer bi širili to zavest predvsem pa kjer se imamo luštno s psi in kjer nam nikoli ne zmanka idej za nove trikce.