Izgubljeni

Ni res, kot morda kdo pravi, da moraš za izgubljenčka sam poskrbeti. Naj ti ne bo težko porabiti nekaj časa za najdeno žival, ki si sama ne more pomagati! S tem ko ji boš pomagal, ji boš rešil življenje.

Če naletiš na leglo mladičev (sploh takšnih ki še niso sposobni jesti sami) pa je za ohranitev njihovega življenja pomembna vsaka minuta! V tem primeru obvezno takoj do veterinarja!

Kaj storiti, če naletiš na izgubljenega psa v Zagorju in okolici?

–          Psa poskušaj zavarovati, zadržati in pripeti na vrvico ter spraviti na varno,

–          Če je pes poškodovan, mu poskušaj nuditi prvo pomoč, pri tem pazi da mu z gazo narediš improviziran nagobčnik, saj obstaja nevarnost ugriza zaradi bolečin ali strahu,

–          Pokliči na številko 031/308-114 (Lojze) ali 031 /545-372 (Marjanca), ki v našem društvu ukrepata v primeru najdenih psov v Zagorju in njegovi okolici. Lahko preverimo čip (če ga pes ima) in ga začasno namestimo do prihoda lastnika ali pristojnega zavetišča (v primeru da čipa ni).

 

Kaj storiti, če naletiš na izgubljenega psa drugje v Zasavju?

–          Psa poskušaj zavarovati, zadržati in pripeti na vrvico ter spraviti na varno,

–          Če je pes poškodovan, mu poskušaj nuditi prvo pomoč, pri tem pazi da mu z gazo narediš improviziran nagobčnik, saj obstaja nevarnost ugriza zaradi bolečin ali strahu

–          odpelji ga k najbližjem veterinarju, kjer bo preveril čip in morda v registru našel lastnika,

–          Po zakonu si dolžen ukrepati in najdbo prijaviti na najbližje pristojno zavetišče, (če si na neznanem terenu, ti ta podatek posredujejo na številki 112) in najbližjega veterinarja v roku 24 ur!

–          Pristojno zavetišče je dolžno psa namestiti v roku 24 ur (razen v primeru poškodovane živali)

o   V primeru neodziva zavetišča, se mora podati prijavo območni veterinarski inšpekciji (OU Ljubljana – telefon: 01/23-44-550 ali OU Celje – telefon: 03/42-52-770)

–          Če pes ovira promet in predstavlja nevarnost ali se nahaja na težko dostopnem terenu, pokliči 113 (policija je v takem primeru dolžna posredovati),

–          Obvesti radio o najdbi (če pes nima čipa), pošlji sporočilo na socialno omrežje, kjer poudari kje se nahaja in če je slučajno že nastanjen v zavetišču ter kontaktno številko,

–          POMEMBNO: če izgubljenega psa obdržiš pri sebi in o tem ne obvestiš zavetišča (četudi si najdbo oglaševal po radiu ali socialnem omrežju), po osmih dneh postaneš lastnik in si zanj odgovoren ter nase prevzameš vse prihodnje stroške zanj. To pa NE velja za živali, ki je še vedno pogrešana in iskana od pravega lastnika.

Kontakti veterinarskih ambulant v Zasavju

 

Trbovlje

Ambulanta za male živali, Miran Knez, s.p.

040/806-747

 

 

Zagorje ob Savi

Animalia, Veterinarska ambulanta Zagorje

070/386-978

 

 

Litija

Veterinarska ambulanta Gaber

05/99-26-626